O Primoštenu...

Primošten je maleno mjesto nastalo na otoku u neposrednoj blizini obale, prepoznatljivo po autohtonim kamenim kućicama, crkvicama, uskim kalama mediteranskoga stila s bezbroj uvala i otoka.

Jedan je u nizu turističkih bisera koji krase Dalmaciju.

Svojim dugim šljunčanim plažama skrivenim u borovoj šumi , čistim i prozirnim morem pruža ugođaj kojem je teško odoljeti. Stari dio mjesta okružen povijesnim bedemom odiše tračkom prošlog vremena. Pogled na morsku pučinu i plavetnilo jednostavno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Okružen sa sedam malih otoka , smješten na brežuljkastom poluotoku , Primošten je zadržao sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog gradića. To se posebno vidi u uskim uličicama i zbijenim kamenim kućama u staroj jezgri mjesta. U srcu starog dijela Primoštena smještena je crkva Sv. Jurja koja datira od 1485. g., Malo niže u podnožju brežuljka nalazi se crkvica Sv. Roka iz 1680. g.

Burna povijest mjesta počinje u 7. st. pr. Kr., no mjesto se s hrvatskim imenom Primošten spominje tek 1564. godine, a to je ime zadržalo sve do danas. Već je tada otočić s naseljem bio zaštićen obrambenim zidom. S kopnom bi dolazio u doticaj preko pokretnoga drvenog mosta, no kasnije je nasipom spojen, tj. premošten s kopnom. Od izraza premošten (u ikavskom govoru primošten), potječe ime za to novo naselje - Primošten.

Glavne gospodarske grane u mjestu Primoštenu dugo su bile poljoprivreda i stočarstvo. Od sredine prošloga stoljeća razvija se turizam, a Primošten postaje u jednim od vodećih turističkih odredišta na jadranskoj obali.

O teškom životu primoštenskih težaka svjedoče još i danas stare kuće prizemnice ― nakrivljene kućice bez prozora i najčešće bez soba jer bi se tek ponekad odvajale kuhinja i konoba od ostatka kuće. U takvim bi kućama stanovalo najmanje osmero ljudi. Stari je običaj bio da se prilikom početka gradnje u kut kuće zakopa novčić za sreću ili podaci o graditelju u boci.

Danas je Primošten poznat i po uzgoju maslinova ulja i vina. Primoštenski vinogradi sorte Babić nastali su na „škrtoj zemlji“ u kamenu (primoštenske čipke), a uz kilometre suhozida, oda su ljudskom radu i upornosti. Njihova slika izložena je i u zgradi sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. Vinova loza na ovom području uzgaja se od 8. st. pr. Kr. kada su vinograde sadili Iliri i Liburni. Tradiciju su zatim nastavili Grci i Rimljani, a od 7. st. i Hrvati.

Suvremeni Primošten vrvi živopisnim lokalima, malim dućanima i suvenirnicama raspršenim po uskim kamenim ulicama, a ljetna je atmosfera puna sportskih i zabavnih sadržaja. Sve to ispunit će goste lijepim uspomenama iz Primoštena.

Posjetitelji mogu uživati u svako doba godine u blagoj i zdravoj mediteranskoj klimi s 2.600 sunčanih sati godišnje te ugodnim prosječnim temperaturama, zimi od 7°C i ljeti od 25°C.

Gosti željni aktivnog odmora mogu pronaći nešto za sebe između raznih sportova koji im se nude. U ponudi se nalaze tenis, stolni tenis , mini golf, odbojka na pijesku, Jet ski, pedaline, parasail, diving centar sa školom za ronjenje. Za turiste željne avanture osigurana je doza adrenalina koja se može dobiti u aktivnostima kao što su free climbing, paint ball , bungee jumping, rafting na rijeci Cetini ..

Osim u hotelskim kapacitetima ( Hotel Zora) smještenim na poluotoku Raduča, Primošten nudi smještaj i u mnogobrojnim privatnim apartmanima i kampu Adriatic. Ne treba zaboraviti ni Marinu Kremik zbog koje je Primošten postao turistički raj za nautičare. Mirna lučica i uvala okružena je vinogradima Babića, koji predstavljaju svojevrstan spomenik i priznanje ljudskom radu.

Dobro raspoloženje uz kapljicu domaćeg Babića, fetu pršuta i sira i naše vesele domaćine garancija je za nezaboravan odmor.

Položaj i klima:

Svojim položajem u blizini kulturnih i povijesnih gradova kao što su Šibenik, Split i Trogir, Primošten ima idealan položaj i od tuda ne predstavlja nikakav problem otići na jednodnevne izlete do Splita (68 km), Trogira (20 km), Šibenika i Zadra (110 km), do Makarske (142 km) ili do Dubrovnika (322 km) jer je sve nadohvat ruke. NP Krka je udaljen cca 40 km, a NP Kornati - cca 3 h sa izletničkim brodom. Klima je izrazito mediteranska sa blagim zimama i vrućim ljetima. Sezona kupanja traje i do 6 mjeseci u godini. Primošten postaje idealan izbor za vaš odmor- daleko od gradske buke, a ipak blizu starih civilizacija.

Kultura i turizam:

U ljetnim se mjesecima u Primoštenu održavaju brojne kulturno-umjetničke i zabavne priredbe, kao što su Primoštenska fešta i uzance (prvi tjedan u kolovozu). Posebno se slave blagdani Gospe od Loreta (9. i 10. svibnja) i Gospe od Porta (27. srpnja), kada se održava velika procesija oko mjesta i brodovima po moru.

Tijekom ljetnih mjeseci na glavnom trgu Rudina održavaju se priredbe i koncerti svaku večer. Primošten broji i veliki broj restorana pogotovo na poluotoku gdje se može večerati ili ručati u prekrasnom ambijentu uz more.U centru se nalazi i veliki broj caffe barova, slatičarni i pekarni.Posebno izdvajamo novouređeni irish pub u samom centru i disco club Aurora - 1, 5 km od centra.Osim lijepih plaža u mjestu i blizu hotela na otoku Smokvica nalazi se naturistička plaža.

Atrakcije

VINOGRADI BUCAVAC

Čuveni primoštenski vinogradi koji su svojom jedinstvenom kompozicijom loze, kamena i mora postali turistički prepoznatljivi u cijelome svijetu. U tijeku je projekt uvrštavanja vinograda na listu UNESCO-ove kulturne baštine. Bude li Bucavac uvršten na UNESCO-ovu listu, primoštenski vinogradi postali bi drugi zaštićeni vinogradi u svijetu.

BABIĆ

Vrhunsko vino Babić proizvedeno je od istoimene sorte grožđa koje potječe iz vinogradarskih položaja primoštenskoga vinogorja. Položaji vinograda predstavljaju najbolji dokaz ljudske snage i volje da „goli kamen“ pretvori u škrto ali plemenito vinogradarsko tlo, o čemu govori i priznanje Ujedinjenih naroda.

CRKVA U SV. JURJA U PRHOVU

Prhovo kao župno središte kojemu pripadaju sela Široke i Rogoznica postojalo je već u vrijeme osnutka Šibenske biskupije 1298. godine.

CRKVA U SV. JURJA U PRIMOŠTENU

U srcu staroga dijela Primoštena smještena je crkva Sv. Jurja podignuta na vrhu uzvisine u 15. stoljeću, a temeljito je pregrađena 1760. godine. U njoj se čuva ikona Blažene Djevice Marije sa srebrnim okovom i slikom sv. Marije sa sv. Lukom i Jurjem, a rad je majstora Cusija iz 1719. godine.

SEOSKA DOMAĆINSTVA

U zaleđu Primoštena nalazi se tridesetak sela i zaselaka Primoštena Burnjeg i Primoštena Južnog gdje turisti mogu uživati u prirodnom skladu prošlih vremena isprepletenom s gastronomskim okusima i mirisima.

PRIMOŠTENSKI VINSKI PUT

Vinski put povezuje sela u Primoštenu Burnjem. Posjetite ih i upoznajte se proizvodnjom i preradom vina.

DISKOTEKA AURORA

Jedan od najelitnijih klubova na Jadranu, a i šire.Raskošan i mnogobrojan sadržaj kluba uključuje otvorenu terasu, 2 plesna podija, 20kw sound system, cocktail bar, bazen, VIP lounge, chill out lounge, restaurant, pizzeria, itd.

ŠETNICA

Za sve one koji žele nesmetano šetati duž prelijepe primoštenske obale, uživati u pogledu i spektakularnim zalascima sunca iznad grada.

BICIKLISTIČKE STAZE

Bez obzira da li ste rekreativac ili profesionalac vožnju prirodnim stazama kroz šume, uz more pružit će Vam neopisivo zadovoljstvo

ATRAKTIVNE LOKACIJE ZA RONJENJE

Prilikom ronjenja moći ćete uživati u bojama bogatim zidovima, obraslima sa svim vrstama koralja, spužvi, gorgonija (žute i veoma rijetke crvene gorgonije), špiljama, olupinama te bogatoj flori i fauni prozirno čistog Jadrana.

PLAŽE

  • Velika Raduča: tennis, odbojka na pjesku, mini-golf, stolni tenis, kanui
  • Mala Raduča: masaža, trampolin
  • Punta Raduča: sportovi na vodi, ronjenje
  • Nudistička plaža
  • Garbina
  • Porat Marina lučica

Dobrodošli u Primošten!