O Šibeniku...

Šibenik, biser hrvatskog Jadrana, smješten je uz potopljeno ušće Krke na najslikovitijem dijelu istočne obale Jadrana. Kao najstariji samorodni hrvatski grad prvi put se spominje 1066. godine za hrvatskog kralja Krešimira IV.

Uske ulice ovog gotovo 1000 godina starog grada vode do atraktivnih trgova gdje se moderne trgovine idealno uklapaju sa profinjenom arhitekturom prošlih stoljeća. Katedrala Svetog Jakova je ponos grada Šibenika. To je jedina zgrada sagrađena isključivo od kamena, bez vezivnog materijala u cijeloj Europi! Njena izgradnja je trajala fascinantnih 105 godina! Mnogobrojne crkve, tvrđave, palače...šetnja kroz grad će Vas odvesti na putovanje kroz vrijeme i ispričati Vam svoju priču...

Najstariji hrvatski grad na našoj obali, ističe se jedinstvenim položajem u slikovitom i prostranom zaljevu, na ušću rijeke Krke. Položen je na obroncima brežuljaka sa sjeverne strane zaljeva, a okružen tvrđavama sv. Mihovila, sv. Ivana i tvrđavom Šubićevac. U starom dijelu grada kuće su kamene i zbijene, a ulice uske i krivudave s mnogo stuba i presvođenih prolaza. Mali trgovi i brojni kulturno-povijesni spomenici svjedoče o bogatoj prošlosti ovoga grada.

Ovdje će Vaše vrijeme do zadnjeg sata biti ispunjeno, jer su se u Šibeniku spojili tradicija, kultura, priroda i gostoljubivost domaćina O bogatoj kulturno-povijesnoj baštini grada svjedoči velebna katedrala sv. Jakova graditelja slavnog Jurja Dalmatinca pod zaštitom UNESCO-a, brojne crkve, samostani, palače i četiri tvrđave koje 'uokviruju' grad, a ujedno svjedoče o upornosti, odricanju i vjeri generacija Šibenčana. Šibenik je i grad kulture; domaćin je jedinog Međunarodnog dječjeg festivala kao i tradicionalne manifestacije Večeri dalmatinske šansone.

U blizini grada nalaze se dva nacionalna parka - Krka i Kornati koji svojim fascinantnim krajobrazima brojne posjetitelje ostavljaju bez daha.

Sokolarski centar, svega osam kilometara udaljen od Šibenika, u prekrasnoj gustoj borovoj šumi jedinstveno je mjesto gdje se posjetitelji mogu upoznati i saznati sve o životu sokolova, a Etnoland dalmati u blizini Nacionalnog parka Krka nudi posjetiteljima da kroz pravi doživljaj upoznaju život dalmatinske zagore u prošlosti.

Osnovne informacije

  • Broj stanovnika: 37 000 u 2006.
  • Zemljopisni položaj: Sjeverna Dalmacija
  • Klima: mediteranska
  • Prosječna ljetna temperatura: 27° C
  • Prosječna zimska temperatura: 5° C

Povijest

Povijest Šibenika započinje 1066. godine darovnicom kralja Petra Krešimira IV. Nakon vladavine hrvatskih vladara, djelomično i hrvatsko-ugarskih, Šibenik u 15.stoljeću dolazi pod gotovo 400-godišnju vlast Venecije. Upravo tom vremenu i tim vladarima Šibenik može zahvaliti i svoj najznačajniji kulturno-povijesni spomenik, poznatu katedralu sv.Jakova, koja je građena u 15.i 16.stoljeću.

1797.godine Šibenik postaje dijelom Habsburške monarhije sve do 1918. U novije doba, točnije za vrijeme Drugog svjetskog rata, Šibenik je bio okupiran do 1944. Početkom Domovinskog rata Šibenčani su svoj grad obranili 1991. godine.

Gastronomija

Kao i svuda u Dalmaciji, i u Šibeniku ćete naići na brojne restorane u kojima je moguće kušati specijalitete mediteranske kuhinje. Restorani na ovom području nude Vam riblje specijalitete, a mi Vam preporučujemo da uz zdravu i laganu mediteransku kuhinju svakako probate i čašu nekog finog vina.

Za sve one koji možda ne vole ribu, tu su mesni specijaliteti, a da bi sve bilo lagano i zdravo, preporučujemo neki specijalitet sa žara, ili ispod peke. Peka je specifičan, tradicionalan način pripreme hrane, gdje se hrana priprema ispod svojevrsnog željeznog zvona, koje se pokrije žarom, pa se hrana istovremeno peče i kuha, i krajnji rezultat je neodoljiva delicija dostojna svake pohvale. Uz meso ili ribu, kao prilog se služi povrće, svježe kao salata, ili lagano prokuhano i začinjeno maslinovim uljem, ili pak kuhani krumpir.

Sport i aktivnosti

Osim izleta u nacionalne parkove, svakako je vrijedno istražiti okolicu i ispitati mogućnosti bavljenja sportom. Kao što smo već spomenuli, vodeni sportovi su ovdje zastupljeni u velikom broju, tako da možete uživati u jedrenju, skijanju na vodi, windsurfingu… Nautički centar nalazi se u Šibeniku, pa je u njemu moguće dobiti sve podrobnije informacije.

Ne smijemo zaboraviti ni ronjenje u području Kornata, budući da je to zaista poseban doživljaj, kao ni rafting na rijeci Cetini. Rafting na Cetini poseban je doživljaj koji Vam pruža mogućnost da upoznate krševit kraj uz rijeku i testirate svoj avanturistički duh.

Također Vam predlažemo da posjetite obližnji Skradin, pa unajmite bicikl u tamošnjem rent-a-bike centru i krenete na upoznavanje okolice.

Za odvažne, kao i za sve one koji traže pravu avanturu i veću dozu adrenalina, tu je bungee jumping sa Šibenskog mosta. Svi koji su probali bungee, kažu da bi svakako probali još jednom, a možda je ovo prava prilika da to učinite, prvi ili neki sljedeći put.

DRAŽEN PETROVIĆ

Šibenik je rodno mjesto jednog od najvećih velikana u povijesti košarke, legendarnog košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Tragičnom automobilskom nesrećom u Njemačkoj 1993. godine prerano nas je napustio, ali njegovim majstorijama uvijek ćemo se diviti.

Svoje prve košarkaške korake započeo je na košu u Preradovićevoj ulici broj 3. Na zidu stoje brojni grafiti u čast Draženu. U obližnjem stanu obitelji Petrović uređena jespomen-soba u kojoj se nalaze Draženove stvari te brojni eksponati iz njegovog života. Svakako posjetite i brončani spomenik Dražena Petrovića, djelo akademskog kipara Kažimira Hraste. Spomenik je postavljen na Baldekinu i prikazuje mladog Dražena kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom

Zabava i noćni život

Krenimo redom: na Vašem rasporedu dnevnih aktivnosti neka svakako bude Međunarodni dječji festival koji se održava na gradskom trgu krajem lipnja i početkom srpnja. No nije samo trg mjesto zbivanja festivala. Cijeli grad živi za djecu i festival, pa se može reći da su zapravo svi trgovi, ulice i skale jedna velika pozornica.

Zatim, u drugoj polovici kolovoza tu su klapske večeri koje održavaju tradiciju klapskog pjevanja u cijeloj šibenskoj regiji. U kolovozu se u gradu susreću i ljubitelji orgulja, što je također zanimljiv događaj.

Rujan je mjesec kada grad poprima renesansno ruho, budući da se u tada održava srednjevjekovni sajam koji nas vraća u daleku prošlost. I za kraj: noćne ptice mogu se zabaviti u nekim od brojnih kafića, ili zaplesati u nekoj od diskoteka. Ne ograničavajte se na grad, krenite u neku od obližnjih diskoteka gdje ćete se zasigurno dobro provesti.

Kako doći?

Plaže

Iako u samom Šibeniku nema previše plaža, običaj je otići na neki od obližnjih otoka, gdje su plaže stjenovite ili šljunčane. U Šibeniku i okolici osvježenje možete potražiti na nekoliko zanimljivih plaža - ako se poželite okupati sa Šibenčanima, posjetite kupalište Jadrija u malom turističkom naselju pored Šibenika ili na novootvorenoj plaži Banjdo koje možete doći ugodnom šetnjom uz šibensku rivu.

Vrlo lijepa i zanimljivo uređena plaža nalazi se u naselju Solaris. U okolici Šibenika, točnije u Žaboriću, naići ćete na predjele gdje se u moru nalazi pijesak. Naravno, tu su i šljunčane plaže, a ima i stjenovitih, koje se nalaze izvan većih mjesta i samog Šibenika. Plaže na području grada Šibenika su uglavnom betonske, zbog toga što se oko grada nalaze turistički kompleksi s uređenim plažama koje su uglavnom betonirane terase, kako biste se na plaži osjećali potpuno komforno.

Što posjetiti?

Katedrala sv.Jakova

Katedrala sv. Jakova jedna od značajnih građevina koju svakako preporučujemo posjetiti. Činjenica da se gradila gotovo stotinu godina govori koliko vremena, truda i vještine je uloženo u gradnju ove prekrasne građevine. 2000.godine katedrala je uvrštena u UNESCOV popis svjetske kulturne baštine.

Katedrala je jedinstvena u svjetskim razmjerima jer je sagrađena isključivo od kamena bez ikakvog vezivnog materijala. Jedan od glavnih graditelja čija je vještina utkana u ovo remek-djelo je Zadranin Juraj Dalmatinac. Katedrala je posebna i po tome što je započeta u gotičkom, a završena u renesansnom stilu.

Kneževa palača

Kneževa palača smjestila se u neposrednoj blizini Katedrale, i danas pruža dom arheološkom, etnografskom i kultirno-povijesnom muzeju. Sama palača bila je dijelom obrambenog sustava grada u 13.i 14.stoljeću.

Danas je očuvan dio u kojem je boravio gradski knez, najviši predstavnik vlasti u Šibeniku. Na palači se nalazi i grb sv. Mihovila, zaštitnika grada. Adaptacijom je omogućeno funkcioniranje muzeja na više od 2500 m2. U muzejima možete pobliže i detaljno upoznati povijest Krešimirovog grada.

Šibenska gradska vijećnica

Ovo je jedna je od najljepših gradskih vijećnica, i čest je i karakterističan motiv razglednica, budući da je ovo zanimljivo arhitektonsko rješenje renesansnog doba jedno od najviših dostignuća urbanizma na ovim prostorima.

Nepoznati majstor ju je sagradio u doba zrele renesanse, u periodu od 1533.do 1546.g. S obzirom da je dovršena samo desetak godina nakon katedrale, stvoren je predivan renesansni trg koji je svakako vrijedan posjeta i pažnje.

Bunari

Tek nekoliko desetaka metara od Katedrale sv. Jakova, smjestio se plato ispod kojeg se nekada nalazila javna gradska cisterna, tj. akumulacija vode.Nastali u 15.stoljeću, bili su glavni izvor pitke vode za građane.

Danas bunari imaju sasvim drugačiju namjenu, danas se u njima nalazi multimedijalna atrakcija u kojoj možete upoznati život i znamenitosti Šibenika, pa dođite u Muzej “Četiri Bunara” i upoznajte Šibenik.Spomenimo i da je sami plato na kojemu se nalaze četiri bunara također zanimljivo mjesto za održavanje različitih nastupa, pa tako ondje npr. možete uživati u klapskom pjevanju.

Šibenski akvarij (Aquarium Šibenik)

Zahvaljujući privatnoj inicijativi šibenske obitelji Pašalić, Krešimirov grad od sredine 2013. godine može se pohvaliti novom atrakcijom - velikim akvarijem i to u samom središtu grada.

Aquarium Šibenik nalazi se 50-ak metara od Katedrale sv. Jakova, a obuhvaća 20 manjih akvarija s ribama i biljkama iz Jadrana, ali i svjetskih mora.

Glavna atrakcija jest bazen sa sedam tisuća litara vode, a vidjeti možete i zanimljivu barku ispunjenu vodom.

U njoj 'stanuju' zvijezde, puževi i ostali organizmi koji obitavaju u jadranskim plićacima, a kako bi doživljaj bio potpun smijete ih i dotaknuti te se tako povezati s morskim bićima. Uza svaki akvarij nalazi se LED zaslon na kojemu se prikazuje prezentacija o pojedinoj vrsti u svakom akvariju, pa na zanimljiv način možete saznati više o morskom svijetu.