Split

...duga i bogata povijest...

Split je jedna od najljepših turističkih destinacija središnje Dalmacije i Jadrana uopće. Posjetitelji Splita mogu uživati u starom dijelu grada kao i u mnogim drugim ponuđenim turističkim aktivnostima. Sa autentičnom atmosferom urbanog turističkog mjesta, okružen najljepšim dalmatinskim otocima, Split predstavlja idealnu destinaciju za Vaš godišnji odmor.

Starorimski grad, nastao je iz Dioklecijanove palače koju je rimski car Dioklecijan dao izgraditi prije 1700 godina kako bi ovdje proveo posljednje godine svog života. Dioklecijanova palača te brojni spomenici rimskog doba sačuvani su do danas.

U sklopu palače nalazi se i katedrala, koja je napravljena u 7. stoljeću, na mauzoleju cara Dioklecijana, a ime je dobila po zaštitniku grada Splita, Svetom Duji. U sačuvanom djelu palače, u podrumima se odvijaju razne manifestacije, poput Dioklecijanovih večeri i večeri domaće glazbe, a posebno je impresivna izvedba opere Aide na Peristilu u sklopu Splitskih ljetnih igara.

Danas je Dioklecijanova palača jedinstveni primjer palače u svijetu koja je još uvijek nastanjena, kroz nju već 1700 godina prolaze životi stanovnika Splita.

Osnovne informacije

  • Zemljopisni položaj: Srednja Dalmacija
  • Klima: mediteranska
  • Prosječna ljetna temperatura: 27° C
  • Prosječna zimska temperatura: 5° C

Što posjetiti?

Riva

Poznato okupljalište staro 1700 godina, odmah ispred Dioklecijanove palače iz koje je i nastao grad. Splitska riva je glavni javni trg i centralno mjesto na kojem se odvijaju svi društveni, sportski, crkveni i ostali događaji u Splitu. Osim toga ona je i omiljeno okupljalište mladih i starih, te atraktivno šetalište dugačko 250 metara

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača svakako je nezaobilazno mjesto Vašeg posjeta. Sagradio ju je rimski car Dioklecijan, a gradila se u periodu od 295-305. godine.Ona je jedini primjerak rimske palače sačuvane do danas, a svjedoči o kulturi i tradiciji civilizacije kroz dugogodišnju povijest.

Dioklecijanova palača uvrštena je u UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika baštine. Ona danas čuva mnogobrojne spomenike i blaga višestoljetne povijesti Splita. Palača je kombinacija carske vile, helenističkoga grada i utvrđenoga vojnog logora.

U njenom okrilju ističu se katedrala Sv. Duje, mauzolej Dioklecijana, Vestibul, Jupiterov hram, Peristil koji je nekada bio glavni trg palače, te brojne muzeje i srednjovjekovne građevine.. S vremenom se iz zidina palače razvijao grad Split.

Kip Grgura Ninskog-Split

Kip Grgura Ninskog smješten pored zlatnih vrata Dioklecijanove palače koji je umjetničko djelo iz 1929. godine.Spomenici kulture u Splitu ispričat će Vam priču o ovom tisućljetnom gradu.

Došećite do impozantnog kipa Grgura Ninskog i uhvatite ga za palac, donijet će Vam sreću ili ispunjenje želje. Kip Grgura Ninskog izradio je poznati kipar Ivan Meštrović, a nalazi se neposredno ispred Zlatnih vrata, na sjevernom ulazu u Dioklecijanovu palaču. Grgur Ninski značajan je za hrvatsku povijest zbog inzistiranja da se misa održava na hrvatskom jeziku.

Tvrđava Klis-Split

Tvrđava Klis smjestila se iznad Splita, a u davnim vremenima imala je važnu obrambenu ulogu. Najveću ulogu je odigrala u vrijeme turskih osvajanja koja su na ovom području trajala 25 godina.

Klis se 25 godina uporno odupirao napadima, no 1537. Turci su ipak uspjeli osvojiti tvrđavu. Danas su ostali tragovi koji su svakako zanimljivi za posjet i razgledavanje.

Gastronomija

Kud god krenuli, čekaju Vas dobri restorani, s ponudom ribljih specijaliteta, pršuta ili sireva, a nakon dobrog obroka zasladite se hrskavim dalmatinskim kroštulama, tipičnim dalmatinskim slatkišem. Kao aperitiv predlažemo Vam poznate dalmatinske rakije lozovaču i travaricu, koje će Vam otvoriti apetit i dobro Vas pripremiti za delicije koje slijede.

Tradicionalan način gošćenja u dalmatinskim predjelima započinje jednim takvim finim aperitivom, nakon čega slijedi pršut, uz fini sir, najčešće onaj iz ulja. Uz to su neizostavne masline, crne ili zelene, kako Vam drago.

Nakon toga počastite nepce ribljim brudetom s palentom, ribom na žaru ili hobotnicom ispod peke. Dalmatinska kuhinja jednostavna je i zdrava, te se priprema na jednostavan način. Ne biste vjerovali kakvu čaroliju mogu napraviti malo maslinovog ulja, češnjaka, papra i soli.

Za kraj, kao desert predlažemo fritule, ili njihovu sitniju i hrskaviju varijantu, kroštule. Sigurno se pitate što piti uz sve te delicije? Dalmatinci vole reći da riba pliva u moru, pa mora i u vinu, što znači da je čaša vina neizostavna uz ribu, a uz slatkiše se pije desertno vino prošek.

Sport

Za sve one koji su već upoznali čari jedrenja ne moramo previše objašnjavati da jedrenje ima posebnu čar, a za one koji to još nisu spoznali ovo je prava prilika. Ne smijemo zaboraviti ni ronjenje, budući da na rivijeri ima dosta lokacija za ronjenje, a i ronilačkih klubova i centara koji se nalaze u Splitu.

Također, avanturisti zaljubljeni u penjanje mogu se uputiti prema kanjonima rijeke Cetine, a usput otići i na rafting. Speleoavanturisti imaju na raspolaganju špilje, pećine i ponore u okolici Splita i Omiša. I za kraj, budući da je Goran Ivanišević, najpoznatiji hrvatski tenisač i jedan od najpoznatijih hrvatskih sportaša uopće, iz ovih krajeva, tu su brojni teniski tereni na kojima se možete i Vi okušati u Vašim teniskim vještinama.

Zabava i noćni život

Split pruža bogati kulturni i noćni život u diskotekama, mnogobrojnim klubovima, barovima, muzejima, priredbama (Splitsko ljeto), koncertima...

Neke prijedloge za dnevne izlete već smo Vam dali, a ako Vam se baš ne izlazi iz grada, a ne ostaje Vam se cijeli dan na plaži, predlažemo Vam jedan od omiljenih načina kako Splićani vole provesti popodne. Prošećite splitskom Rivom i popijte kavu u nekom od kafića na Rivi. Uzmite si vremena i uživajte u dugom ispijanju kave, promatrajte ljude, opustite se. Uskoro ćete saznati što je to “fjaka”, specifično stanje uma, gdje vrijeme stoji, problemi se čine tako daleki i jednostavno rješivi.

Noćni život također se odvija na Rivi, ili u nekoj od diskoteka. Tople ljetne noći idealne su za dobar provod koji se pamti i nakon godišnjeg odmora. Scenarij izlaska Vam je poznat: šareni kokteli, muzika i ples do zore.

Za one koji vole mirniji tip izlaska oplemenjen s nekom kulturnom manifestacijom, predlažemo da posjete neku od predstava na Splitskom ljetu, kulturnoj manifestaciji na kojoj možete vidjeti dobre kazališne predstave i recitale. Tu su naravno i koncerti klapa i stalne postave izložbi u galerijama grada.

Kako doći?

Kamo na izlet?

Dubrovnik

Srednjovjekovni grad-biser južne Dalmacije upisan u UNESCO-ov registar svjetske spomeničke baštine. Ovo je grad dugogodišnje turističke tradicije, spreman odgovoriti na najistančanije zahtjeve svojih posjetitelja.

Grad muzeja i festivala, grad konoba i restorana, mjesto pitome mediteranske klime i prelijepih pejsaža uistinu potvrđuje slavnu izjavu irskog književnika Bernarda Shawa: "Oni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik".

Nije li to dovoljan razlog da se i Vi uputite u Dubrovnik i provjerite istinitost ove tvrdnje?

Rafting na Cetini

Ne morate biti avanturističkog duha da biste se uputili na sve popularniji oblik zabave, ali i upoznavanja krškog krajolika kroz koji protječe rijeka Cetina

Sve više gostiju odlazi na rafting na Cetinu, budući da je rafting doista dinamičan i atraktivan, s dozom avanturizma, no to je i način da upoznate kršan kraj i bijele stijene ukrašene zelenilom.

Hodočašće u Međugorje

Međugorje je u relativno kratkom roku postalo jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Predlažemo Vam izlet u Međugorje i ako niste vjernik, budući da je energija koju to mjesto ima zaista neobična i jaka. U Međugorje dolaze posjetitelji i vjernici iz cijelog svijeta, a mise se služe na brojnim stranim jezicima.

Otoci Hvar, Brač i Vis

Svaki od ovih otoka ima svoju posebnu priču, pa tako je Hvar već dulje vrijeme poznat kao otok na koji rado svraćaju pripadnici svjetskog jet seta, no na Hvaru ima i skrovitih mjesta gdje vlada potpuni mir.

Brač odabiru zaljubljenici u surfanje, a o plaži Zlatni rat piše se i priča. Vis se otvara gostima, budući da je dugo bio vojna baza i nedostupan turistima, no danas je odabir svih onih koji traže opuštanje u miru i tišini.