O Trogiru...

Znate li tko je Kairos? To je prema grčkoj mitologiji božanstvo sretnog trenutka utjelovljeno u liku lijepog mladića s krilima na stopalima koji, uvijek u žurbi, prolazi pokraj smrtnika i onom koji ga uhvati za čuperak kose donosi priliku - "sretni trenutak". Znate li gdje ga možete vidjeti? U benediktinskom samostanu u Trogiru, gradu kojeg zovu “grad muzej”. UNESCO je 1997. njegovu gradsku jezgru uvrstio u svoj popis svjetske spomeničke baštine. Kula Kamerlengo, palača Čipiko, Radovanov portal… sve to čeka na Vas.

Trogir je otok s najvećom povijesnom baštinom na svijetu, UNESCO-ov grad ožaren ljepotom prošlosti i prirode.Jedinstven po svojoj poziciji, povijesti i arhitekturi.

Nalazi se u središtu Dalmacije, na sjeverozapadnom dijelu Kaštelanskog zaljeva, između Splita (21 km) i Šibenika (56 km). Blizina zračne luke Split (4 km), izlaza na autocestu A1 (15km), trajektna luke Split (25 km) i odlična autobusna povezanost grada sa okolicom, daje Trogiru pristupačnost i otvorenost kako kopnenim tako i morskim putem. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija i za nautičare.

Klima, industrija, ljudi, novac

Područje Trogirske mikroregije obuhvaća grad Trogir, općine Seget, Okrug i Marina, te dva naseljena otoka, Drvenik Veliki i Drvenik Mali koji teritorijalno pripadaju općini Trogir.Ukupna površina iznosi 257 km2, a nastanjeno je s približno 27 000 stanovnika, čija brojka raste za vrijeme turističke i po nekoliko puta, te je tako prema procjeni turističkih zajednica tijekom turističke sezone na području Rivijere Trogir boravilo 200 754 gostiju.

Rivijera Trogir ima Jadranski tip mediteranske klime, s povoljnom mikroklimom, zaklonjenost područja lancem brežuljaka od sjevernih vjetrova i arhipelagom otoka od južnih vjetrova. Insolacija iznosi 2670 sati, srednja temperatura zraka je 16,5 °C, dostižući više od 30°C tijekom ljeta.

Temperatura mora je iznad 25°C tijekom ljetnog perioda. Čak 280 dana u godini Trogir ima temperaturu iznad 10°C.Broj vedrih dana je 125, a godišnja količina padalina oko 850 mm.

Suha, vedra i topla ljeta iako nepovoljno utječu na razvoj biljnog svijeta, povoljna su za turizam koji se može intenzivno razvijati od svibnja do kraja rujna.

Turizam je najveća industrija u Trogiru regiji pokrivaju 50% od Trogira proračuna s više od 20.000 kreveta u hotelima i privatnim apartmanima. Ipak, postoji vrlo mnogo ljudi koji se bave ribarstvom i poljoprivredom što jetradicija među stanovništvom u okolnim područjima.

Svugdje na području Trogira, susrest ćete vrlo šarmantne i gostoljubive ljude, ugodna kombinacija južnjačkog temperamenta i tople gostoljubivosti je rezultat naše dugogodišnje turističke tradicije.

Sve cijene su izražene u hrvatskim kunama (Kn) te su i plaćanja u hrvatskim kunama iako možete u svakom dućanu ili restoranu pitati da li primaju plaćanje u eurima. Približan tečaj: 1 EUR = 7,5 Kn. Postoje četiri banke i nekoliko bankomata u centru grada koji prihvaćaju sve glavne kreditne kartice.

Kako doći?

Znamenitosti

Ponos i dika svih Trogirana je Katedrala Sv. Lovre s veličanstvenim portalom majstora Radovana, neprocijenjivom zbirkom Kapele Sv. Ivana Trogirskoga te jedinstvenim gotičkim kampanelom.

Na obalnom dijelu sačuvao se veći dio obrambenih zidina, u kojima se u 13. stoljeću formirala stara gradska jezgra Traguriuma. Na rubu zidina još uvijek impresionira Tvrđava Kamerlengo i Kula Sv. Marka.

S morske strane još danas ulazimo u grad Trogir kroz Južna Gradska vrata, ogromna drvena vrata, ojačana čavlima, koja su ostala sačuvana od daleke godine gospodnje 1593, što nam otkriva natpis iznad njih, a sa sjeverne strane ulaz je kroz Renesansna Gradska vrata iznad kojih Trogir čuva Sv. Ivan Trogirski, zaštitnik grada.

Na glavnom gradskom trgu, nasuprot katedrale stoji zavjetna Crkva Sv. Sebastijana, podignuta polovicom 15. st. u zahvalu za spas grada od kuge. Umjesto zvonika ima zadivljujući Toranj Gradskog Sata.

Gradska Loža, odmah pored zavjetne crkve nekada je bila javni objekt, sklonište, okupljalište, a i sudnica. Bogati reljefi su djela Nikole Firentinca i Ivana Meštrovića. Velika i mala Palača Ćipiko sklop su zgrada (palača) koje je podigla istaknuta trogirska obitelj Čipiko. Na pročelju velike palače gotička je trifora, djelo Andrije Alešija, vrata je isklesao Ivan Duknović, a južni portal djelo je Nikole Firentinca.

Knežev Dvor, danas Gradska vijećnica spominje se u 13. st., a njegova obnova tijekom 19. stoljeća vratila mu je renesansni izgled i šarm. Muzej grada Trogira danas je smješten u Palači Garagnin – Fanfogna. Nekada je ovo bio stambeno-gospodarski kompleks, stilskih obilježja od romanike do baroka bogate i utjecajne trogirske obitelji.

Šetnjom po uskim i malim uličicama grada možete sresti božanskog Kairosa, Boga sretnog trenutka...ako ga uhvatite za njegov razigrani čuperak doživjet ćete sretne trenutke vječne ljepote, kako kaže legenda. Ako ga ipak ne sretnete, ovaj brončani reljef i simbol grada Trogira, najvrijednije je djelo Zbirke Samostana Sv. Nikole.

Trogir je živi mediteranski gradić koji pruža bezbrojne mugućnosti odmora, opuštanja, avanture i zabave. Uđite u grad kroz stara gradska vrata, ležerno prošetajte po gradu i pustite svojoj mašti da vas povede u prošlost.

Sjednite na glavni gradski trg, uživajte u pogledu na katedralu, gradski sat i palače te popijte kavu među domaćima. Ako želite saznati više o povijesti Trogira, svakako vam preporučujemo da se priključite razgledavanju grada u pratnji vodiča, koji će vam uz laganu šetnju kroz povijest ispričati priče i legende starih Trogirana.

Popnite se na kampanel katedrale Sv. Lovre i uživajte u jedinstvenoj panorami Trogira i njegove okolice. Pustite se zavesti mirisima odlične hrane, koji će vas pratiti kroz cijeli grad..

GASTRONOMIJA

George Bernard Show je rekao „da nema iskrenije ljubavi od one prema hrani“.

Grad nisu samo spomenici i povijest. Grad su svi mirisi i boje, okusi i zvuci, sva savršena jela što su stoljećima nastajala ispreplitanjem raznih gastronomskih utjecaja. I trogirska gastronomija je definirana laganom mediteranskom kuhinjom: ribom, školjakama, plodovima mora, obiljem maslinovog ulja, sirom, pršutom i raznovrsnim mesnim jelima.

Svježa riba, pripremljena na najjednostavniji način, pečena na žaru, kraljica je kuhinje. Iako je priprema dalmatinskih specijaliteta jednostavna, i čini Vam se da biste to mogli s lakoćom pripremiti u vlastitoj režiji, ipak svaki od kuhara ima neku svoju malu tajnu.

Stoga ne budite sramežljivi, pitajte domaćine ili osoblje restorana za poneki trik. O mesnim jelima, poput dalmatinske pašticade s njokima, već ste sigurno čuli, pa je vrijeme da ih i kušate. I za kraj, počastite se lokalnim delicijama rozatom, slatkišem od jaja, mlijeka i šećera ili trogirskom rafijolama

Najbolje ih je kušati kroz prizmu dviju dalmatinskih institucija: Konobe i marende. I pritom ne zaboraviti autohtona vina: bijeli pošip, crni babić, postup, faros i mnoge druge.

ZABAVNI SADRŽAJI

Kad padne mrak nema na svijetu čarobnijeg gradića od Trogira. Kameni zidovi ožive u nježnom sjaju uličnih svjetiljki, a iza svakog kantuna čuje se pjesma dalmatinskih klapa. Ako volite ritmove moderne glazbe možete se do ranog jutra zabavljati u gradskim zidinama disco bara Padre ili preko mosta na Ciovu u disco baru Monaco .

Trogir je pogodna destinacija za avanturističko istraživanje kako Trogirske rivijere tako i cijele Dalmacije. Sjednite na bicikl ili skuter te se provozajte preko velikog mosta na otok Čiovo. Prepustite se šarmu mozaika malih ribarskih mjesta, netaknute prirode borovih šuma te kristalno čistog mora.

Brojne male uvale sa prekrasnim plažama čekaju da ih otkrijete na putu prema Slatinama. Prošetajte do male crkvice Gospe od Prizidnice, te posjetite prekrasnu plažu Kava na krajnjem istočnom dijelu otoka. Ako želite avanturu i zabavu krenite prema Okrugu Gornjem. Ne možete promašiti okrušku Copacabanu. Uživajte u vodenim sportovima i bogatoj ponudi zabave koju vam pruža plaža.

Do Slatina možete doći svakodnevnom redovnom brodskom linijom Bura line koja kreće s otoka Čiovo odmah preko mosta prema Splitu. Do Okruga Gornjeg dovest će vas mali brodić, koji u sezoni kreće svakih 15 minuta sa trogirske rive.

Ako je more mirno iznajmite brod i istražite okolne otoke. Uživajte u slikovitim otočićima Fumija i Kraljevac, ili se okupajte u čudesnoj laguni Krknjaša. Ako ste iskusniji sa brodom čak i najljepši hrvatski otoci nisu predaleko od Trogira.

Uplovite u jednu od najljepših luka na svijetu na otoku Hvaru (20 NM ili 1,5 sata vožnje), uživajte u netaknutoj prirodi Paklenih otoka ili posjetite prirodni fenomen na otoku Braču, plažu Zlatni Rat. Prilikom uplovljavanja u Trogirsku luku ostavit će vas bez daha pogled na gradske zidine, kulu Kamerlengo te brojne zvonike Trogirskih crkvica.

Mnoge kulturne i prirodne znamenitosti Lijepe naše (kako Hrvati zovu svoju domovinu) nalaze se u radijusu svega nekoliko stotina kilometara od Trogira.

SPORT

Okružen kristalno čistim morem i otocima s ugodnom i toplom mediteranskom klimom, Trogir je mjesto koje ne biste smjeli zaobići na Vašem jedrenju ili krstarenju Jadranom. Postoje mnogi načini kako doći u Trogir, i kako najbolje upoznati grad i ljude, no svakako je jedan od najljepših načina dojedriti, privezati se i diviti se gradu i njegovoj raskošnoj ljepoti.

ACI Marina Trogir je jedna od glavnih, no postoji još mnogo manjih mjesta za sidrenje, poput Drvenika, Šolte ili Čiova.

Lijepe plaže odlične su za kupanje i sunčanje, a okolna mjesta mamac su za ronioce. Mnoštvo ronilačkih lokacija gdje možete upoznati podmorje iznenadit će i iskusne ronioce. Zatražite preporuku u nekom od ronilačkih klubova. Za one koji još ne znaju roniti, postoje ronilačke škole.

OSTALI SADRŽAJI

U Trogiru možete naći sve što vam srce poželi. Ulice su prepletene različitim dućanima, zlatarnicama i suvenirnicama.

Na ulazu u grad nalazi se veći supermarket Konzum sa širokom ponudom prehrambenih artikala. Odmah pored njega je ribarnica gdje možete ujutro od domaćih ribara kupiti svježu ribu, a nasuprot ribarnice nalazi se velika tržnica gdje bakice prodaju domaće proizvode te svježe voće i povrće. U kamenoj kući pored tržnice nalazi se mesnica Tangar s ponudom domaćeg svježeg mesa.

U tom sklopu je i veterinarska ambulanta, te preko puta glavni autobusni kolodvor. U neposrednoj blizini nalaze se Dom zdravlja i ljekarna. U starom dijelu grada nalazi se pošta, javna telefonska govornica gdje možete obaviti međunarodne pozive, te mnogobrojne mjenjačnice.